donderdag 15 januari 2015

Taroudant,


We hebben weer een stapje naar het Noorden gemaakt en zijn nu in Taroudant. Dit ligt even boven  Agadir. Taroudant is een vestingstad, ommuurd met enorme rood lemen muren. Het is een handelsstad onder de rook van Marrakesh waarmee in vroeger dagen driftig handel werd gepleegd. De besneeuwde toppen van de Atlas zijn zichtbaar en steken af tegen de blauwe hemel.

We staan op een camping zo een 20 km buiten Taroudant genaamd Koudya Garden. Hier zijn we twee jaar geleden ook  geweest. Het is een exotische plaats, met palmen en een tropische beplanting. Er zijn uit gebreide sinaasappel  en mandarijnen boomgaarden, hetgeen aan thuis doet denken, al hangen daar appels en peren.
 We besluiten eerst maar eens het lekkende pompprobleem aan te pakken. Hij geeft nu zo onregelmatig water dat het niet ernstiger kan worden. Vol goede moed halen we de schroeven los, tenminste na een eindeloos geklungel. Fred heeft heel professioneel een lekbak onder de pomp gemaakt met een overloop. Gelukkig, want daardoor blijft bij lekkage de caravan droog. Alleen probeer dat maar weer eens te demonteren!!. Na een uur, met enige krachttermen, was de pomp bevrijd van zijn basis. Hij lag ons aan te staren van kom maar op. Dus eerst zoeken naar een schroef om hem open te krijgen. Vervolgens de volgende laag afgepeld, we kwamen steeds verder. Er kwam behoorlijk wat vuil uit. Toen weer verder, naar de zuigers en het diafragma. Nog meer zooi, dat kost een tandenborstel om alle onderdelen schoon te maken. Er ligt een behoorlijk aantal schroeven op tafel. Alle  o-ringen die keurig ingevet. En toen de grote klus hem weer in elkaar te zetten. Het leek zo eenvoudig toen hij uit elkaar ging. Het heeft de nodige uurtjes gekost, maar uiteindelijk toch de puzzel geklaard. En hij lekt niet meer. In ieder geval een probleem minder, alleen blijft zijn flow niet helemaal zoals hij moet zijn. Maar we kunnen ons redden.


De muur van Taroudant
We besluiten eerst maar eens het lekkende pompprobleem aan te pakken. Hij geeft nu zo onregelmatig water dat het niet ernstiger kan worden. Vol goede moed halen we de schroeven los, tenminste na een eindeloos geklungel. Fred heeft heel professioneel een lekbak onder de pomp gemaakt met een overloop. Gelukkig, want daardoor blijft bij lekkage de caravan droog. Alleen probeer dat maar weer eens te demonteren!!. Na een uur, met enige krachttermen, was de pomp bevrijd van zijn basis. Hij lag ons aan te staren van kom maar op. Dus eerst zoeken naar een schroef om hem open te krijgen. Vervolgens de volgende laag afgepeld, we kwamen steeds verder. Er kwam behoorlijk wat vuil uit. Toen weer verder, naar de zuigers en het diafragma. Nog meer zooi, dat kost een tandenborstel om alle onderdelen schoon te maken. Er ligt een behoorlijk aantal schroeven op tafel. Alle  o-ringen zijn nu keurig ingevet. En toen de grote klus. het weer in elkaar te zetten. Het leek zo eenvoudig toen hij uit elkaar ging. Het heeft de nodige uurtjes gekost, maar uiteindelijk toch de puzzel geklaard. En hij lekt niet meer. In ieder geval een probleem minder, alleen blijft zijn flow niet helemaal zoals hij moet zijn. Maar we kunnen ons redden.Stelen maken

 

Handwerk steen bewerken.
In Taroudant gaan we boodschappen doen en we lopen door de Medina. Er is Berber markt, zoiets als een weekmarkt bij ons. Behalve de winkeltjes in de Medina zijn er nu ook kraampjes, waar je heerlijk groenten kunt kopen en lekkere kruiden. We vinden zelfs bloemkool, naast de gebruikelijke uien, tomaten en winterpeen. Samen met mais en nog een paprika, maakt het een heerlijke vegetarische mix.

Fred is helemaal gelukkig als hij een leren riem vindt. Heeft hij zijn souvenir ook weer binnen.
 We hebben net slecht nieuws gekregen. De buurman Jan is ernstig ziek. Het zet een domper op de reis. Zo zie je,  hoe snel zaken kunnen veranderen. 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten