zaterdag 30 mei 2015

In Engeland.


We hebben er nog een dagje aangeknoopt aan ons plekje.
 
 
Even rust om te fotograferen, mijn boek uit te lezen en genieten van het buiten zijn.  Natuurlijk blijft het koud en iedere keer worden we verrast door een bui. Nu ja dat weten we dan. ‘s Middags rijden we een eindje met de auto om te zien wat er achter onze heuvel is. Er is een moderne watermolen, de Schotten doen veel aan het opwekken van energie. Een heel oude brug die gerestaureerd is. Het was een militaire brug,  die volgens een bepaalde mal is ontworpen.

Fred ziet op de kaart een delicatesse winkel staan, 4 mijl verderop. Nieuwsgierig als we zijn en ook erkende lekkerbekken, gaan we er kijken. Het blijkt een hyper modern winkelcentrum te zijn. Je vraagt je af, wat dat hier doet,  zo midden in het niemandsland. Veel wollen producten en drank. Een zeer chique winkel met hebbedingen, die onbetaalbaar zijn. Wie betaald er 60 Euro voor een emmer of 45 Euro voor een onderzetter???

Stond in de ingang
Weer verder naar het zuiden. Het landschap blijft fascineren. We rijden door kleine dorpjes, prachtige vergezichten en heuvels.
 
  Behalve gras staat er ook heide en dat moet prachtig zijn als die in bloei is. Zowaar de zon komt tevoorschijn en het kwik stijgt naar 15 graden. Dan krijgen we regen en hagel. De weg dampt van de hagel, mooi gezicht. De schapen met de zwarte snuiten en mooie horens verdwijnen en witte schapen komen ervoor in de plaats.
 
 
Schotse hooglanders.
 

Het was de bedoeling ergens te gaan eten, omdat ik jarig ben. Lieve mensen bedankt voor alle felicitaties. Onderweg vinden we een café-boerderij, met een boeren winkel. Een vondst want de winkel blijkt beroemd te zijn om zijn ijs. Maar ze hebben ook heerlijk gebak en koffie. We trakteren ons daarop.

We willen naar een camping gaan om vanuit daaruit te gaan eten. De camping is vreselijk en de kroeg dicht. We haken af en keren om naar het niemandsland. Weer hebben we een plekje tussen de schapen en de koeien. We vieren mijn verjaardag met een biertje, een Strongbow en een lekkere cracker met paté.  Eten hebben we nog, omdat we vaak voor twee dagen koken. Na tafel klimmen we de steile heuvel op. Dat is behoorkijk zwaar. Een wasbeertje schiet voor ons weg. Als we helemaal boven zijn, valt de regen en de wind wakkert goed aan. En dan opeens komt de zon ook kijken en is er tijdens de zonsondergang een prachtige regenboog over het landschap. Mooi cadeautje.
 
Vandaag uit Schotland gereden naar North Humberland. Het landschap wordt geleidelijk minder ruig en groener. De zon laat zich vaker zien, het wordt zelfs warm. De temperatuur is zo een tien graden gestegen. Geen nachtvorst meer.  We maken een stop voor de Lidl in Hawick en bezoeken daar de wolspinnerij. Hawick is een oude industrie stad. De wol wordt hier geverfd en gekaard. De korte onder beharing van het schaap, (Kasjmir) wordt gesplitst van de ruige langere haren. Deze techniek is in de 19de eeuw uit Indië naar Engeland gekomen en heeft in Hawick de welvaart gebracht. De schapen worden speciaal gekweekt om hun dubbele vacht.  

Behalve de spinnerij staan er ook enorme breimachines van Japanse makelaardij. De kledingstukken worden  gebreid, in vorm gebracht door stomen  en daarna in elkaar gezet. De laatste afwerking gebeurt

 met de hand. De kleuren en de kwaliteit  van de truien zijn prachtig, het materiaal fantastisch zacht en dun. Er liggen gebreide vesten en truien, jurken en capes. Echt mooi.

Na twee dagen rijden word ik het rijden zat. Ik wil naar een plekje om te staan. We vinden een camping, maar helaas neemt die alleen maar tenten. Wel mogen we water meenemen, want we zijn door het drinkwater heen. Al het andere water halen we uit de riviertjes en stroompjes, stroomopwaarts. Als  dat water erg zuiver is, durven we het ook te drinken. Wel filteren we het water van tevoren. Tot nu toe is dat altijd goed gegaan.  Maar we zullen toch eens na moeten denken over een water-zuivering systeem. Nu wordt er hier niet veel aan bemesting gedaan, maar de schapen en koeien kunnen daar ook wat van.  Het land heeft geen andere functie dan als weiland te dienen. Daarom zijn we niet bang voor bestrijdingsmiddelen of zware metalen.
Ons plaatsje gisteren
 

Ons zonnepaneel op de caravan werkt super. We kunnen volledig zonder stroom staan. We hebben genoeg energie voor onze laptops, waterpomp en verwarmingspomp.  De koelkast werkt op gas, en de boiler ook.

 
Uitslag van de puzzle, we kunnen erdoor.
 
De auto doet het weer super in dit heuvelachtig gebied. Heerlijk zo een goed trekpaard. Ik zal Schotland zeker missen door het grote gevoel van vrijheid, dat je daar hebt.

 
 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten