maandag 27 juni 2016

Berneray, boterbloemen eiland.We hadden met een Airstream vriend afgesproken om elkaar te ontmoeten op een camping in Horgabost. Precies aan de andere kant van de baai, waar we stonden. De camping lag aan zee en dat is een trekplijster in de vakantie tijd. 


Op de camping veel lege caravans, van mensen die op het vasteland wonen. De nacht is onrustig, omdat het niet echt donker wordt is er tot laat lawaai.
Wij maken een toer over het eiland, via de “Golden Road”. We komen langs galleries die Harris tweed kleding verkopen, niet mijn ding, maar ook bij een pottenbakker die prachtige dingen maakt. Zijn vrouw fotografeert niet onverdienstelijk, er hangen mooie afdrukken aan de muur. Dat zorgt weer voor inspiratie. Ze doet alles in zwart wit, vandaar.....
Andrew heeft veel vrienden op de Hebriden. Hij vertelt, dat zondag een zeer strikte rustdag is. Zelfs vrienden mogen niet op bezoek komen. Kinderen niet spelen op een speelplaats en wat ik het meest schokkend vond, dat tijdens een begrafenis de dominee alleen over de zonden van de overledene spreekt. De kist staat zelf buiten de kerk, dus daarmee krijg je een soort roddel gevoel. Alle leed tijdens het leven is toe te schrijven aan de zonden, die begaan zijn. Nu dit is best heftig, als je toch al verdriet hebt, omdat iemand dierbaar is overleden.Via Leverburgh zijn we naar het eiland Noord Uist gevaren.  De auto en de caravan staan helemaal vooraan en met een open boot krijgt hij veel zeewater over zich heen. Bij de kade is een kraan dus eerst het zout wegspoelen. Want zout en aluminium is gewoon niet leuk.
Andrew weet een mooie vrije kampeerplaats op Berneray, een schiereiland van Uist. Wij staan vlak bij zee op grasland. Ik heb nog nooit zoveel boterbloemen gezien en geen toerist te bekennen. Het eiland is vlak, heel anders dan Harris, maar heeft daardoor een eigen schoonheid. Vandaag tijdens een wandeling horen we zoveel verschillende vogel geluiden. En als je dan naar beneden kijkt, zie je de boterbloemen, de lisdodde, de orchideeen, veel klaver en ga zo maar door. Koeien staan vredig te grazen en een stier doet zijn best nakomelingen te verwekken. Wat een kolos.

De wind waait behoorlijk, echt koud is het niet. Op een spatje na zijn we droog gebleven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten