woensdag 6 juli 2016

Cairinis Uist,


Op 29 july begint de gathering op camping Moorcroft in Cairines. Dit gedeelte van Uist is vlak met heel veel zoet en zoutwater meren. Volgens de Airstream traditie wachten we elkaar op, om zo in convooi naar de camping te rijden. 


Een paar mede campeerders hebben een drone, die wordt ingezet voor luchtopname. Aangezien wij als laatste rijden kan Fred mooi een overzichtfoto maken.
Als iedereen is bijgekletst en geinstalleerd, keert de rust weer. We spreken elkaar verder bij het grote kampvuur in de avond.

Ik maak handig gebruik van de wasmachine, zodat alles weer schoon is. Drogen blijft lastig in dit zo veranderlijke klimaat. Werkelijk om de 20 minuten kun je ander weer  verwachten. Iedereen komt naar buiten als de zon schijnt, ondanks het feit dat wij het nog best fris vinden en gaat weer naar binnen bij regen. Net een koekoksklok met weermannetjes.
Het is super gezellig en we wisselen veel wetenswaardigheden uit. Het vuur is warm en de sfeer goed. We ontmoeten nieuwe Airstreamers, leuk is dat. Jonge mensen die er bewust voor kiezen om geen hectisch leven te leiden. Er is een stel jonge 40ers, die een oude Airstream hebben opgeknapt. Ze verhuren hun huis voor de inkomsten en hij werkt op onregelmatige basis voor een paar klanten in de IT.
Crea Bea.

Een ander stel heeft een app ontwikkeld. Ook zij kunnenmobiel hun inkomsten vergaren, want als je op een goede camping staat, heb je internet. Zij kiezen de camping erop uit, al blijfthet hier op de eilanden lastig. Onze voorkeur gaat niet uit naar een camping maar naar de rust en de ruimte van de vrije natuur.

Bij de camping is vlakbij een natuurreservaat, met heel veel vogels. Jonge sternen worden gevoerd door hun moeder, tenminste als ze de kans krijgen. Op het moment dat zij een visje in haar bek heeft, duiken de andere sternen op haar af om het lekkers af te pakken. Het geeft heel wat gekrakeel door vader stern en de belagers. Ik zit bijna een uur stil op een steen en bekijk het geheel ademloos. Kom je onbewust te dichtbij bij hun nest, dan scheren ze rakelings over je heen en maken een klepperend geluid. Paniek alom.


Vrijdag morgen zijn we door Monica en Harald getrakteerd op een Bavarian breakfast. Weiss Wurst, Pretzels en bier. Super.
Gisteravond naar een oude ruine gereden om wat avond foto’s te maken. Toen we thuis kwamen hebben we ons weer aangesloten bij het kampvuur met een glas wijn gevolgd door whiskey. Echt Schots.
Op zaterdag avond gaan we met zijn allen eten in de lokale pub. Het eten is zozo, maar de gezelligheid maakt veel goed. Het toetje echter is super. Fred heeft een stickie coffee puding en ik warme almonds pudding, samen met een bolletje ijs. We zullen maar niet aan de calorien denken, want het Airstream leven is toch al zo lijn onvriendelijk. Groenten zijn moeilijk verkrijgbaar en vaak van slechte kwaliteit. In de supermarkt vind je peen en kool, soms sla en tomaten. Alles moet geimporteerd worden. Whiskey vind je overal maar daar wagen we ons niet aan. Fred zegt: ”stel dat wij het lekker vinden”.
Ik ben dol op appel cider en Fred neemt regelmatig een lekker biertje. Ja het camping leven is goed.
Vandaag afscheid genomen, ieder gaat zijn eigen weg. De ene naar het zuiden de andere richting huis. Er werd een traantje weggepinkt, zo gezellig was het wel. -Partir c’est mourier un peu-, zoals mijn moeder placht te zeggen.

Wij staan nu halverweg Uist aan het strand. De zee komt op en rijkt bijna tot de caravan. Vogels vliegen af en aan, we zitten eerste rang, de kijker in de aanslag om alles te volgen. En dan zien we opeens een zeehond zwemmen en nog een. De kopjes gaan op en onder, ze zijn schijnbaar aan het jagen. s’Avonds bij laag water trekken we erop uit. We zien otters die aan land komen om te spelen en te rusten. We staan in een eeuwenoud landschap. Overal zie je restanten van nederzettingen. 

Waar wij nu lopen hebben ooit mensen gewoond. De plek is er goed voor. Het is nu een verlaten oord.
Vogels vliegen af en aan en kwetteren, ongerust als ze zijn door ons als indringers. De golven van de zee vormen een constant achtergrond koortje. Het zeewier ruikt sterk naar zee en zilt. De zon gaat onder en wij voldaan naar ons bed.

Helaas nergens internet dus naar de kroeg uitgeweken. Nu eindelijk signaal.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten