vrijdag 13 september 2019

Door naar de Shetland Islands.


We zijn drie dagen op de Orkney Eilanden geweest. We hebben gewandeld en rondgelopen in Kirkwall. Heerlijke koffie gedronken in een  plaatselijke koffieshop. Hier verkopen ze geen wiet want dat is streng verboden. De eigenaar is een praatgrage brombeer. Hij is voor de Brexit, de eerste keer dat ik een positief mens daarover tegen kom. Hij laat zijn mening duidelijk horen, de Euro gaat onderuit, Europa is een puinhoop, het eind van de wereld nadert. Ook door het klimaat, ziekte etc etc. 
Het is wel leuk zo iemand tegen te komen met een totaal andere kijk op die van ons. De discussie is best gezellig. 
Wij zouden voor vrienden op zoek gaan naar een kweker Adam Bremner genaamd. Eerst rijden we naar het opgegeven adres, maar dat blijkt een woonwijk te zijn, met redelijk goede huizen en zeker geen plaats voor een kwekerij. Na een uurtje rondrijden in die buurt geven we het op en gaan retour naar de camping. We staan op een alternatieve boerderij camping Wheels Farm. Hier zie je tipi achtige tenten met kachels, yurts en alternatievelingen. Mensen met lange baarden en haargroei. Het is een heerlijke rotzooi midden in ergens….. Je laat er de wasmachine voor 1 pond draaien. Grote campers kunnen er niet komen. Nu is hier het toeristen seizoen volledig over, want zoveel campers en mede kampeerders zien we niet.  Ook hier doen we navraag naar de kweker, maar hij is niet bekend in het telefoonboek en dan houdt het op. 
De dag erop als we vertrekken naar de Shetland Islands doen we nog een poging bij het VVV. Helaas weer nul op het rekest, jammer want ik had onze lieve buurman graag van dienst geweest.



De boot naar Lerwick op de Shetland Eilanden vertrekt om twaalf uur s’nachts. Het is een overtocht van 7 uur niet de moeite waard om een hut te boeken. We kiezen voor twee slaapstoelen, pods, in een speciale lounge. De douche zou inbegrepen zijn, alleen de handdoeken niet. Daar had ik niet op gerekend, maar dat halen we bij de tent wel weer in.
Ik krijg het voor elkaar toch nog een paar uur slaap te pakken, voordat we in Lerwick aan wal gaan. Het is meteen een heel ander Eiland. Grillig en woest, met een dunne bevolkingsdichtheid. De bodem bedekt met hoogveen, doorkruist met kleine stroompjes. Het wordt overal afgegraven, dat komen we wel vaker tegen in Schotland. 
Wild kamperen is hier niet bij, het terrein is erg geaccidenteerd, we vinden een kleine camping bij de haven. Het is een groot grasland en een bijbehorend huisje, met douche, WC en keuken. De beheerder waarschuwt ons voor de komende storm en raadt ons aan in een bepaalde hoek te gaan staan. Het kan hier echt behoorlijk tekeer gaan. We zien wel hoe dit afloopt en mocht de situatie onhoudbaar worden kunnen we altijd nog vluchten in de “keuken”.
Het valt ons op  hoe aardig de mensen hier zijn, iedereen is behulpzaam. Er wordt veel gelachen als je ze aanspreekt. 
De kustlijn is om van te smullen. Hoge rotspartijen, prachtig. Heerlijk om te wandelen. 
In de baaien zwemmen zeehonden, je kunt er al snel meerdere zien. Het zijn de soort die bruin gevlekt zijn en zich onder de kust bevinden. Gisteren ook nog een grutto gespot. We voelen ons hier erg thuis en zijn blij dat we deze keus gemaakt hebben. Voor als in het voorjaar moet het wonderschoon zijn met de vele bloemen die op de hellingen zullen groeien. Dit gaat op onze agenda voor 2021. 



Tot nu toe is het tent leven goed te doen. Het opzetten van de tent is niet het probleem, maar wel het inrichten. De hele zooi erin en eruit, vooral als je zoals hier de auto niet vlak naast de tent hebt. Maar als je lang weggaat dan wil je toch ook wat luxe en dat resulteert in spullen. Anderzijds het gemak zonder Airstream tijdens het rijden is enorm.



We kregen het bericht dat de Airstream door naar de RDW geweest is, maar helaas zijn er problemen. Ik heb de verzekering van Jos gekregen dat dit opgelost wordt. We zien wel. Voorlopig toch nog niet thuis.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten