donderdag 19 september 2019

Unst september, Shetland Islands.



De overtocht naar het verst bewoonde deel van de UK, het eiland Unst, gaat via Yell. Yell is een eiland van ongeveer 25 km.  Dit wordt onze volgende bestemming. Umnt is een en al natuur met veel schapen en soms een paar pony's of koeien. Af en toe een klein strandje. Het is een geliefd eiland voor vogel-spotters. We zien regelmatig fotografen met super zoom lenzen van meer dan 6 kilo  en een bereik tussen de 600 en 800mm de bergen opklimmen. En dat is zwaar. Ook hier zeehonden in het water en otters aan de kust. Het is ons nog niet gelukt een otter te spotten, maar vanavond gaan we het toch proberen. 


De overtocht was niet spectaculair, een pont vaart af en aan. Hij is kleiner dan de pont bij Wijk bij Duurstede. Op het eiland is een whiskey stokerij en twee winkels. De winkels zijn goed uitgerust en je kunt de meest gebruikelijke boodschappen doen. Er is een Youth Hostel waar een camping bij zit, maar individuen als wij zijn, kiezen we ervoor om vrij te staan. We vinden al snel een plekje in een kommetje achter een heuvel. Het is niet geheel vlak en af en toe verlies ik mijn evenwicht, omdat het schuiner is dan gedacht. Hier kweek je zeebenen. 
Langs de tent stroomt een riviertje dat bruin is van al het veen. We gebruiken dit voor de afwas en dergelijke na het eerst goed gekookt te hebben. Voor drinkwater kunnen we het zuiveren, dat we in geval van nood doen. Natuurlijk kunnen we ook water in flessen kopen. 

Op het eiland zijn her en der openbare toiletten, die er prima uit zien en waar je water kunt tappen. Alleen is het zwaar gechloreerd en dat proef je in de thee en de koffie. 
Onze @Helsport tent trekt veel bewonderaars, regelmatig stopt er iemand, die kijkt, hoe dat nu zit met die rokende schoorsteen van onze @GStove. Ik ben iedere dag blij met het grote raam, dat ik in de tent geconstrueerd heb. Anders zit je wel erg opgesloten als het regent. Ook de aangenaaide slikranden houden de wind onder de tent goed tegen.






 Het weer is iets rustiger qua wind. Regenen doet het regelmatig en de nachten zijn ronduit koud. Onze slaapzakken voldoen prima ondanks hun leeftijd, maar als je eruit moet bedenk je je wel even. Het eerste dat we s’ochtends doen is de kachel aanmaken. Lekker ontbijten en je wassen in een emmertje. Binnen een kwartier is het aangenaam warm. Water koken we op de kachel, omdat gas slecht verkrijgbaar is. Hier kan geen Qoocker tegenop. We slapen op een flexibele lattenbodem van @Decathlon. Daardoor lig je van de grond af en is het opstaan niet zo een gedoe op mijn leeftijd. Want de spieren worden toch strammer. 




Waarom je naar Unst gaat en waarom met een tent?
Umst is prachtig en ik weet zeker dat we nog eens teruggaan in het voorjaar. Helaas hebben de toeristen ook Umst ontdekt, momenteel is het heerlijk rustig. Schijnbaar geen weer voor campers. De tent is voor ons een try-out. Umst ligt op de hoogte van Bergen in Noorwegen. Volgend jaar willen we 6 weken naar IJsland. We waren er niet zeker van of de tent genoeg stormvast zou zijn. Door het monteren van een extra boogstok aan de binnenzijde blijft hij prima overeind ook bij windkracht 8. Verder nog niet getest, maar ik heb er alle vertrouwen in. 
Het opzetten is niet het werk het inrichten wel. Dat is wel anders dan met de caravan waar je alleen de pootjes maar hoeft uit te draaien.  Zonder caravan rijden is heerlijk, geen zorgen over smalle weggetjes en dergelijke. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten