donderdag 26 december 2013

Ronquiere
Maandag,
De reden dat we hier aangeland zijn, is het feit dat Fred graag het “hellend vlak van Ronquiere” wil bewonderen. In zijn studietijd had hij hier al over gehoord, maar was er nog nooit geweest.
Het is echt de moeite waard dit gezien te hebben. Het systeem werkt volgens het paternoster principe. De beide bakken vullen zich met water, het schip vaart in een van de bakken. Door de opwaartse kracht zijn de beide bakken even zwaar. Als je nu gaat takelen heb je alleen de rolweerstand van de bak te overbruggen. Indien dit systeem niet zou zijn toegpast, dus alleen het schip zou takelen, zouden de krachten vele male groter zijn om het schip boven te krijgen.
Een dergelijk systeem wordt ook toegepast bij cabine-liften in wintersport gebieden. De ene lift gaat naar beneden de andere naar boven.Op de heenreis hebben we een toeristisch route genomen door het heuvelachtige Vlaamse land. We zitten hier in de Vlaamse Ardennen.
We rijden door kleine dorpjes met veel variatie aan huizen. Er zijn prachtige villa's bij, groots als een klein kasteeltje, architectonische buitenkanten. Ik zag een vierkant huis dat betegeld is in grijs en wit-tinten, heel bijzonder.
Je waant je alleen op de wereld als je over onbewoonde streken rijdt en dan te bedenken dat Brussel slechts 30 km verderop ligt. We komen zelfs “single track roads” tegen met uitwijk mogelijkheden.
Op een gegeven moment komen we op een weg waarop een gemeentewagen heen en weer rijdt. Hij komt hard achteruit en ik ben bang dat hij ons niet ziet en vraag Fred naar links te sturen.
We zijn dan zichtbaar in zijn achteruitkijkspiegel en wij kunnen met de auto door de berm rijden. Tot onze verbazing rijdt de wagen ook naar links en blokkeert de weg. Er komt een woedende chauffeur uit, die naar zijn voorhoofd wijst en allerlei gebaren maakt. Hij stapt weer in en rijdt naar voren. Dan zien we dat het een sproeiwagen is, die de weg schoonmaakt. Hij was boos, omdat wij als we door de berm zouden gaan, de weg weer vies zouden maken. Tenminste dat is onze verklaring. Dus wachten we geduldig dat hij uitgespoten is en vervolgen onze weg.
Terug gaan we over de snelweg, maar eerst de Kerst boodschappen aanvullen. We gaan daarvoor naar een Delhaize supermarkt. Wat een assortiment, werkelijk alle delicatessen liggen er uitgestald. Bijzondere schotels met vissoorten, kreeft, garnalen, zwaardvis. Vleesschotels met kwartels, ossentong, ossenhaas. Prachtig opgemaakte salade schotels en dan nog maar te zwijgen van de toetjes. We kiezen voor gevulde eendenborst en een parelhoen in cognac saus schotel. Beide kunnen ze zo de oven in.

Een lekkere fles wijn erbij en het kerstdiner is een feit. 1 opmerking:

  1. Leuke foto tortelduifjes en wat een gezellige kerstkrans!!!!!!!!!!!!

    Arno

    BeantwoordenVerwijderen