dinsdag 9 december 2014

Assilah


Assilah heeft een turbulente historie. De haven ligt op een strategisch punt. De Carthagers hebben de nederzetting gebouwd. Tijdens de Punische oorlog wordt de stad veroverd door de Spanje, de bevolking afgevoerd naar Spanje en vervangen door Spanjaarden. Hierdoor ontstond een grote binding met Spanje.
 
 
Het Christendom bestrijdt de Islam in het Iberisch schiereiland in de 14de en 15de eeuw. Tegelijkertijd wordt  Assilah door Portugal overvallen door het zenden van 477 schepen en 30.000 man. De Portugezen bouwen verdedigingsmuren rond de medina. De stad was een handelspost voor de goudroute naar Afrika. In 1578 wordt King Dom Sebastian van Portugal vermoord en valt de stad weer in Spaanse handen. In 1691 verovert Moulay Ismail de stad. Door continue piraterij wordt de stad in de 19de eeuw door de Spanjaarden gebombardeerd en overheerst. Het is zelfs van 1911 tot 1956 een Spaanse kolonie.

 

We wandelen via het strand de Medina binnen.  De smalle straten met spierwit gekalkte huizen en blauwe accenten doen aan een Grieks dorp denken. Het is er brandschoon, iets dat de burgemeester propageert.

 
 
 
 Ieder jaar wordt een festival gehouden. Dan worden de muren beschilderd. Ware kunstwerken.

 
Het valt op, dat er veel toeristen zijn, terwijl het laagseizoen is. Vooral veel Spanjaarden. Buiten de medina kom je in een echt Marokkaans dorp. Dit is voor ons erg herkenbaar.
 

We doen de nodige boodschappen. Bananen zijn heerlijk, echt zoals bananen moeten smaken. Sinaasappels een ware delicatesse.

We lopen naar de haven en kijken naar de zee. De zon schijnt prachtig over het water. Vissersboten lopen de haven binnen, met de nodige drukte.

’s Avonds koelt het sterk af, we zitten nog aardig noordelijk. Morgen gaan we verder richting zuiden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten