donderdag 5 juni 2014

Drenthe.

Gisteren naar Assen vertrokken met een leuke regenbui. Zaterdag gaan we naar de  NCC (Nederlandse Caravan club) voor een fiets driedaagse. Er  wordt  een dansavond georganiseerd en gaan we Veenhuizen bezoeken in een boevenwagen. Ik ben benieuwd.

Om de drukte te vermijden met Pinksteren zijn we eerder vertrokken en staan we nu op een natuurkampeerterrein in Hooghalen.  Het terrein is erg nat, maar we laten ons niet ontmoedigen want er is stralend weer beloofd. Beheerder Paul op klompen en met een woeste baard en haardos is aangenaam verrast door onze zonnepanelen. Zelf heeft hij een hele riedel van die dingen op zijn dak staan en ook op een paar zomerhuisjes. Doordat die meer energie opbrengen dan er wordt afgenomen verdient hij er ieder jaar aan en dat geld gebruikt hij om een kansarm gezin vakantie te geven. Hij is actief bij de voedselbank en doet allerlei goede dingen voor kansarmen. Daar wordt je stil van.  Hij ziet er mager uit,  ik vermoed dat hij een ascetische levenswijze hanteert. Echt fantastisch dat er zulke mensen zijn en dan vind ik mezelf maar een consumptiemens. Weer iets om over na te denken.

Vanmorgen opgestaan met regen en daarom onze fietstocht voor vandaag omgezet naar een museum bezoek in Assen, per auto. Er loopt een tentoonstelling over mummies. Ik heb al meerdere mummies gezien in Egypte en Leiden, dus daar wel een beeld bij.  Maar wie weet voor wat voor een verassing we komen te staan.
 
 
 
 
 
Het centrum van Assen is een leuk, ik vind er wat Brabantse gezelligheid vanuit gaan, ondanks de regen. Mooie huizen,  op de Brink staat het museum. Er is een oud gedeelte met een vaste collectie en een nieuw gedeelte waar wisselende tentoonstellingen zijn. Ik ben er al vaker geweest en wordt altijd getroffen door het prachtige sanitair dat ze hier hebben en de moderne uitstraling.

Bij binnenkomst zien we een Indianen mummie getooid met veren. Hij blijkt een Peruaanse indiaan  te zijn geweest en gemummificeerd door de bijzondere omstandigheden na zijn overlijden. Uitdroging  en weersomstandigheden.

In het totaal zijn er 60 mummies, ook beesten mummies. De Egyptenaren waren een meester in het mummificeren door de ingewanden eruit te halen en dan te behandelen met loog en hars. Maar er werd ook zuur gebruikt en drogen aan de lucht of in speciale ovens.  Dat laatste was in gebruik bij bepaalde stammen om zo hun opperhoofd langer te kunnen eren en aanbidden.

In Hongarije is in het plaatsje Vác in 1994 een hele kerker vol mummies gevonden. Doordat de kerker vol zat en er geen doden meer bi j konden was hij dichtgemetseld. Door de speciale omstandigheden, - ventilatie, constante temperatuur en vochtigheid, stro en zaagsel op de grond dat vocht opving- zijn hier, zo een 250 mummies gevonden. Door de aanwezige documentatie konden ze ook geïdentificeerd worden. Ontroerend is een moeder met pasgeboren kind. Moeder overleed tijdens de bevalling en kreeg toen een keizersnede. Helaas heeft het kind slechts een paar uur geleefd. Ook is er een non die haar pelgrimage door verzwakking door TBC niet kon voortzetten. Ze overleed in Vác en werd daar weer teruggevonden.  Of een klein meisje dat er prachtig bij ligt.

Heel bijzonder is de boeddha prachtig versierd met in het beeld de mummie van een monnik. De boeddhistische monnik bereidde zijn eigen mummificatie voor door een vocht afdrijvend dieet te volgen. Daarnaast nam hij ook kleine hoeveelheden arsenicum en kwik om bacteriële rotting tegen te gaan. Nader onderzoek wijst uit dat hij rond de 40 was toen hij stierf, meerdere vingers miste en slechte longen had. Daar is hij waarschijnlijk aan gestorven of aan TBC.

Hoofden werden gemummificeerd onder andere bij de Maori. Er werd druk in gehandeld omdat ze prachtig getatoeëerd waren en voor de rijken aantrekkelijk om tentoon te stellen. Dit lokte natuurlijk veel zwendel praktijken uit.

In de apotheek van weleer werden mummies vermalen om zo als medicijn tegen allerlei ziekten te dienen. Een soort  vorm van kannibalisme. Er  ontstond een levendige handel in mummies en werden er ook mummies gecreëerd, door gevangen voor dit doel  te mummificeren.

Tijdens de tentoonstelling zijn meerder CT-scans te zien en wordt het onderzoek nader toegelicht. Zo kunnen eetgewoontes en ziekten uit het onderzoeken van haar worden verkregen.

 

Er zijn DNA monsters genomen als dat nog mogelijk is. Al met al een bijzondere tentoonstelling, maar je moet soms wel een sterke maag hebben.  Er liep een kind rond met zijn ouders rond en ik vraag me af of dat een goed idee is.

Helaas mocht je uit respect niet fotograferen, maar ik heb een kranten artikel gevonden met daarin het recept voor mummificatie. Vooral handig als je na je dood wilt voortbestaan.

 


 

 

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten