De route naar Knysna naar Oudtshoorn loopt via de kust. Het weer is omgeslagen, af en toe regen. We stoppen bij de kust, de zee is omstuimig met huizenhoge golven.
We worden vriendelijk ontvangen door de eigenaresse. We hadden bij de Spar wat gegrilde kip gekocht, sla en toetje. Flesje wijn erbij. Soms komt het uit eten me de neus uit. We mogen borden lenen in de ontbijtveranda. Kachel aan. Helemaal prima. Om negen uur liggen we plat.
De volgende ochtend om half zes staat de meerkat Safari geplanned. Dikke kleren aan, dubbele broek, drie truien etc. We worden warm onthaald met een kop koffie/thee en koekje. Na een inleidend verhaal, zoals, je mag ze niet aaien, voeren, roepen etc, gaan we op pad met nog 10 anderen. De meercats zijn gewend aan mensen, als het patroon hetzelfde is. Je zit daarom met zijn allen op een rij, niemand mag zomaar opstaan of de rij verbreken.
Meerkats (stokstaartjes) leven in families onder het motto “samen zijn we sterk” Ze eten voornamelijk insecten. Als de zon opkomt, of als ze honger hebben komen komen ze uit hun hol. Ze keren zich met hun buik naar de zon om op te warmen. Ze leven in open droge vlakten. Ze graven hun holen over een oppervlakte van 15m2. Een volwassen dier kan zijn eigen gewicht (80 gram) aan zand uitgraven in nauwelijks 10 sec. In de holen worden speciale kamers aangelegd: slaapkamers, kraamkamers, en zelfs toiletten. De toiletten worden schoongemaakt door de mestkevers, waarmee ze samenleven.
Door de zwarte omranding van hun ogen kunnen ze tegen de zon inkijken.
Wil je meer over stokstaartjes weten, kijk dan op de site van de Beekse Bergen. Het zijn interessante beesten. Tegen tien uur vertrekken we naar Swellenbosch. De fok van struisvogels is hier een bron van inkomsten. Regelmatig kom je grote farms tegen, soms loslopende vogels.
De vogels worden verwerkt als vlees, de eieren, het leer voor tassen, schoenen, etc.
De veren voor borstels en kwasten.
De weg door de Langeberg Mountains is fenomenaal. Op de toppen ligt nog sneeuw. De vegetatie groen, af en toe bloeiende bomen of struiken. We rijden door de Tradouw pas met een hoogte van 355m. Ooit aangelegd door ‘masterbuilder Thomas Bain’ tussen 1869 en 1873. Tradouw betekend “die vroue se poort pad”
Tegen drie uur zijn we in Swellendam. Dit plaatsje leeft van toeristen. De gebouwen zijn gerenoveerd in Cape Dutch stijl á la 1745. Veel lodges en prullaria winkels. Hier zie je minder donkere mensen. Ook de bediening is blank, iets dat we in het noorden niet tegenkwamen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten