dinsdag 3 mei 2022

Col d’Ipharlatze 3 mei

 

Als je je nu afvraagt waar vind ik dit, dan is het antwoord in de Pyreneeën aan de Franse kant. We zijn aardig afgezakt, via kleine weggetjes. Af en toe een stop gemaakt om dingen te bekijken. Zo kwamen we bij een stadje waar een Spaanse molen staat. Plus een ruïne van een kerk, de klokken zijn intact. Die luiden ieder uur. We stonden hier op een parkeerplaats met een prachtig uitzicht over de vallei. Het plaatsje heet Laréole. Er was een openbaar toilet met kraan. Waarschijnlijk op toeristen ingesteld, alles goed onderhouden. Veel wandelpaden door het dal. 





Daarna doorgereden naar de Col in de Pyreneeën. We zijn omgeven door wilde paarden, prachtige blonde koeien met bel (heerlijk rustgevend) en veel roofvogels. De vale gier cirkelt rond en de rode wauw is ook aanwezig. We hebben een berg opgeklommen en kijken uit over het dal. Zo mooi. Qua bloemen valt het tegen. Veel madeliefjes, paardenbloemen, vergeet-me-nietjes en ook wilde Helleborus.

Gisteren de tocht wat verder gemaakt met de auto. Toch maar eens uitproberen wat de auto kan over een stijl tractor spoor. Best spannend was dat. De nieuwe banden zijn geweldig. 






Onderweg kreeg ik een brainwave om een zwarte waterzak op het spatbord te binden. Om zo warm water te creëren. Helaas was de zak nog eigenwijzer dan ik en kwam eraf. Ondanks de spanbanden waarmee ik hem had vastgezet.  Lek dus. Dit was van korte duur.

Ook hadden we een los contact in het elektrisch systeem. Steeds problemen met het aanzetten van het licht of de kachel. Ik ben uren bezig geweest de oorzaak te vinden. Fred heeft eigenhandig de draden anders aangesloten, vandaar het losse contact. Dat is verholpen. Alleen krijg ik de verbinding tussen onze auto accu en de caravan niet werkend. Als de auto rijdt moet de auto accu de caravan accu opladen. Ze noemen dat een DC-DC charger.  Alle koppelingen nagekeken, maar ik kan de oorzaak niet vinden. Gelukkig is er hier volop zon/licht dus raakt de accu makkelijk vol met onze panelen. Alle verlichting werkt op LED, we verbruiken weinig.






We hebben veel plezier van onze zelf geïnstalleerde douche. Warm water moeten we koken, dat is een kleine moeite. We laten het water via een filter circuleren en verbruiken zo een minimum aan water terwijl je wel lekker lang douchet. Af en toe aanvullen met warm water als het te koud is. 


Het tentje op de keuken voldoet geweldig. We staan nu uit de wind buiten. 

We eten buiten en omdat we ook de onderkant van de caravan kunnen afsluiten met een windvang, blijf je uit de wind.


  Vanmiddag kwamen we een eenzame Nederlandse fietser tegen. Gezellig koffie gedronken en een beetje gekletst. Hij gaat naar Compostela. Het viel hem wel tegen ondanks zijn elektrische fiets, omdat je hier op de heuvels met 14% stijging daar weinig aan hebt. 


 


1 opmerking: